Contact

Neem contact op met Educatiehelden.

Adres
Koninklijk Van Gorcum
Postbus 43
9400 AA Assen
Nederland

Telefoon:(0592) - 379 555
E-mail: info@educatiehelden.nl
OF
×
< Terug naar nieuwsoverzicht

Congres Rekenen op Taal 2018

38 - 13 maart 2018

Geschreven door: redactioneel

Op 6 maart presenteerden tijdschrift Volgens Bartjens en MeerTaal, samen met uitgeverij Van Gorcum in de Reehorst in Ede het congres Rekenen op Taal. Deelnemers werden geïnformeerd en geïnspireerd over de samenhang van taal en rekenen. Hieronder een impressie van het plenaire programma en een aantal workshops, geschreven door eerstejaars academische pabo studenten van de Marnix Academie in Utrecht.

Lezing ‘Rekenen op taal: Van wetenschap naar praktijk’
Tijdens deze lezing werd er ingegaan op de rol van taal bij de ontwikkeling van reken-wiskundevaardigheid. Hierbij kwamen de verschillende stadia van rekenen aan bod, maar vooral ook de neurologische kant van het verhaal. Zo werd bijvoorbeeld het zogenaamde ‘Triple-code model’ uitgelegd, waar ook taalleerproblemen aan konden worden gekoppeld.
De lezing werd gegeven door Tijs Kleemans, die als universitair docent werkzaam is bij Pedagogische Wetenschappen en het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit, te Nijmegen.

goedemondCabaret: Afrekenen met taal
Als afsluiting van de dag was daar cabaretier/absurdist Ronald Snijders. Tijdens zijn optreden ging hij op zowel taal, als rekenen in. Hij citeerde quotes uit zijn boeken, bedacht een geheel nieuw alfabet en kwam met slechte slogans voor steden. Dit resulteerde in een zaal vol onderwijsprofessionals die hard moesten lachen.

Workshop 2: Taalsteun in de steigers, Lia Oosterwaal
Tijdens deze workshop werd er in gegaan over het toepassen van taal tijdens de rekenlessen. Hoe ondersteun je kinderen hierin? Er werd vooral verteld over het begrip ‘scaffolding’. Welke vormen van scaffolding zijn er en hoe pas je dit toe. Als deelnemers konden wij zelf praktisch aan de slag, door met een transcript van een les te kijken waar scaffolding door de leerkracht (in dit geval Lia zelf) werd toegepast en waar dit misschien nog wel beter had gekund.
Ook keken we met een ‘rekentaalkaart’ naar een lesopzet. Hierbij bepaalden we in groepjes het rekendoel, de denkstappen, de benodigde taal en de hierbij horende vormen van scaffolding.

Workshop 3: Taal stimuleren tijdens rekenspellen, Lex Gall.
Tijdens deze workshop konden de deelnemers zelf ervaren hoe taal gestimuleerd kan worden tijdens de inzet van rekenspellen. Er werd uitgelegd waarom spellen zo goed zijn voor de rekenontwikkeling, maar vooral ook hoeveel taal hierbij komt kijken. Als groep bespraken wij dan ook of wij tijdens het spelletjes spelen veel rekentaal gebruikten. Ook werden er allerlei tips gegeven over hoe je het gebruik van rekentaal bij leerlingen kan stimuleren als zij een rekenspel spelen.

Workshop 5: Zicht op leesontwikkeling met leesgesprekken, Joanneke Prenger
Door middel van formatief evalueren tijdens leesgesprekken zicht krijgen op de leesontwikkeling van kinderen, daar ging deze workshop over. Tijdens de gesprekken is het echter niet de bedoeling dat er gelezen wordt. Het gaat er echt om, dat er gepraat wordt over het lezen.
Door met de kinderen in gesprek te gaan over het lezen (feed-up), leer je waar de kinderen zich in hun leesontwikkeling bevinden (feedback). Zodra je dit door hebt, bedenk je waar je met het kind naar toe wil. Hierbij kijk je naar wat kan het kind nog leren, en hoe je dit kan bereiken. Je geeft het kind iets, zodat het zich verder kan ontwikkelen (feed-forward).
Een interessante workshop, waarbij er ook beeldmateriaal uit de praktijk werd bekeken en besproken. Het beeldmateriaal maakte zichtbaar hoe effectief leesgesprekken kunnen zijn en hoe je ze zelf in de praktijk kunt toepassen.

Workshop 7: Spelend en onderzoekend leren bij taal en rekenen, Bea Pompert
Laat de methode los en laat kinderen leren van het moment, hun eigen ervaringen. Dit is de boodschap van deze workshop. Ga met de kinderen buiten spelen, samen met verschillende soorten materialen. Doe mee maar neem het niet over. Laat kinderen zelf ontdekken wat er gebeurt, als ze bepaalde handelingen doen. Ga daar dan op door, in plaats van dat jij het allemaal voordoet.
Een goede boodschap en zeker toe te passen in de praktijk. In de workshop werd veel gewerkt met interactie tussen de deelnemers, dit gaf meer informatie en een uitgebreider beeld van het onderwerp. Ook werden er goede, makkelijk bruikbare tips gegeven voor het toepassen van deze manier van lesgeven.

Zaal