Contact

Neem contact op met Educatiehelden.

Adres
Koninklijk Van Gorcum
Postbus 43
9400 AA Assen
Nederland

Telefoon:(0592) - 379 555
E-mail: info@educatiehelden.nl
OF
×
< Terug naar nieuwsoverzicht

Educatieheld: Irma Smegen

1535 - 07 september 2014

Geschreven door: redactioneel

Graag stellen we onze verschillende auteurs op Educatiehelden aan u voor! Lees over hun expertise en over hun verwachtingen van dit schooljaar, specifiek op hun eigen vakgebied. En profiteer van hun advies over de te volgen ontwikkelingen. 

 

Naam: Irma Smegen

Functie: dramadocent, auteur, trainer

Expertise: ontwikkelde de onderwijsmethodiek Speel je Wijs en is lecturer bij de Stenden Hogeschool Arts and Culture.

 

Wat is de grootste uitdaging voor het dit schooljaar op het gebied van drama-onderwijs? 

„Tijd. Ik zie ook dit jaar weer veel ruimte en aandacht voor taal en rekenen - wat natuurlijk goed is. Maar als je dat enkel op de conventionele manier aanbiedt, is er vaak geen tijd voor dramalessen. Terwijl kinderen juist al spelend erg goed leren en ontwikkelen. Omdat de lesstof dan op een ander niveau wordt aangeboden, hebben leerlingen alleen niet door dat ze leren. Ze hebben vooral een leuke les. Dramalessen als werkvorm zorgen voor meer plezier in het leren en het bevordert de sociale vaardigheden. Ik denk dat het goed is dat docenten zich dat realiseren.”

 

Welke drama-ontwikkeling zouden we in dit schooljaar moeten zien in het PO en in de BSO?
„Meer verbindingen tussen de dramalessen en de andere vakgebieden. Het bevorderen van de creativiteit is ontzettend belangrijk. Het vergroot het zelfvertrouwen en zorgt dat leerlingen meer open staan. We kunnen er ook niet meer omheen met zoveel wetenschappelijke studies en onderzoeken die dit bevestigen. Dat zijn waardevolle ontwikkelingen die het vak drama meer in de klas brengen, zoals ook het succesvolle project ‚Cultuur in de spiegel’ bijvoorbeeld. ”

 

Wat zijn lees- en kijktips voor professionals die zich meer willen richten op drama-onderwijs? 

„Een echte leestip is wat mij betreft het boek ‚De magische kracht van poppen’ van Hubert Stuyvaert. Een inspirerend boek met prachtige visuele elementen. Op iedere pagina lees je dingen die je zelf wil proberen in de lessen.”