Contact

Neem contact op met Educatiehelden.

Adres
Koninklijk Van Gorcum
Postbus 43
9400 AA Assen
Nederland

Telefoon:(0592) - 379 555
E-mail: info@educatiehelden.nl
OF
×
< Terug naar nieuwsoverzicht

Educatieheld: Joanneke Prenger

1833 - 08 september 2014

Geschreven door: redactioneel

Graag stellen we onze verschillende auteurs op Educatiehelden aan u voor! Lees over hun expertise en over hun verwachtingen van dit schooljaar, specifiek op hun vakgebied. En profiteer van hun advies over de te volgen ontwikkelingen. 

 

Naam: Joanneke Prenger

Functie: leerplanontwikkelaar taal in het basisonderwijs bij SLO, hoofdredacteur MeerTaal

Expertise: taalvaardigheidsontwikkeling van kinderen op de verschillende domeinen van het taalonderwijs, taal in de vakken (taalgericht vakonderwijs)

 

Wat is de grootste uitdaging voor het dit schooljaar op het gebied van taalonderwijs? 

„Het meer aandacht krijgen voor àlle domeinen van het taalonderwijs - de brede visie. Taalonderwijs is meer dan alleen lees- en spellingsonderwijs - al doet de nieuwe verplichte Eindtoets anders vermoeden. Het is van groot belang dat leerlingen regelmatig teksten mogen schrijven en daar feedback op krijgen. Maar ook met elkaar in gesprek gaan over elkaars en andermans teksten. Praten om samen in de klas kennis te ontwikkelen zou ook meer moeten gebeuren, naar mijn mening. De ontwikkeling van mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid van leerlingen kan via observatieschema's en gesprekken met kinderen beter gevolgd worden. Ook voor deze vaardigheden kun je opbrengstgericht werken!”

 

Welke taalontwikkeling zouden we in dit schooljaar moeten zien in het PO en in de BSO?
„Ik hoop dat er meer verbinding komt: zowel binnen het taalonderwijs als tussen de verschillende leergebieden. Dat wat je leert bij lezen, kun je dan ook toepassen bij schrijven. En bij geschiedenis is er dan ook aandacht voor het schrijven of aandacht voor de vraag 'hoe zeggen we dat eigenlijk bij biologie?’. Bij dergelijke verbindingen heeft de algehele taalvaardigheid baat.”

 

Wat zijn lees- en kijktips voor professionals die zich meer willen richten op taalonderwijs? 

„Uiteraard het tijdschrift MeerTaal, dat zich richt op iedereen met belangstelling voor het taalonderwijs in het basisonderwijs! Daarnaast organiseert SLO netwerkdagen voor taalcoördinatoren en taalspecialisten. Binnenkort verschijnt ook de nieuwe versie van het Handboek Taalgericht Vakonderwijs, dat zich vooral richt op het vo, maar ook zeker relevant is voor po.”