Contact

Neem contact op met Educatiehelden.

Adres
Koninklijk Van Gorcum
Postbus 43
9400 AA Assen
Nederland

Telefoon:(0592) - 379 555
E-mail: info@educatiehelden.nl
OF
×
< Terug naar nieuwsoverzicht

Even voorstellen: Marijke van Dijk

1866 - 18 juni 2015

Geschreven door: redactioneel

Graag stellen we onze verschillende auteurs op Educatiehelden aan u voor! Lees over hun expertise en over hun verwachtingen van dit schooljaar, specifiek op hun vakgebied. En profiteer van hun advies over de te volgen ontwikkelingen. 

 

MarijkevD

Naam: Marijke van Dijk
Functie: trainer, spreker, auteur, coach. Mede-oprichter Centrum voor Co-actieve Communicatie
Expertise: non-verbaal leidinggeven & stimuleren van een groeimindset
Wat is de grootste uitdaging voor het dit schooljaar op het gebied van onderwijs?
'In deze tijd waarin er steeds meer tegenstellingen lijken te zijn tussen groepen mensen, lijkt me de grootste uitdaging om contact te blijven maken en dit te houden.'

Welke communicatie-ontwikkeling zouden we komend schooljaar moeten zien in het PO en in de BSO?
'Dan blijf ik toch bij de basis: contact met elkaar. Contact is de motor van alle communicatie. Communicatie kan alleen maar succesvol zijn als mensen een verbinding aangaan met elkaar. Als leerkracht ben je de hele dag bezig contact te maken. Met een kind op het schoolplein, met de groep tijdens rekenles, met een bezorgde ouder, met een college tijdens de pauze... Het is dus uitermate belangrijk te blijven werken aan je vaardigheden om contact te maken.

Daarbij speelt non-verbaal contact een belangrijke rol. Dat gaat immers heel subtiel, maar is tegelijkertijd heel krachtig. Veel leerkrachten bereiden hun woorden goed voor, maar vergeten daarbij hun lichaamstaal, terwijl dat het meeste bij mensen binnenkomt. Ook het stimuleren van een groeimindset bij jonge kinderen is belangrijk. Het zorgt er onder meer voor een groter welbevinden en betere prestaties.

Je kan dit eigenlijk alleen maar bereiken, wanneer leerkrachten ook bereid zijn naar hun eigen mindset te kijken. Het bevorderen van een groeimindset gaat veelal non-verbaal, maar ook de juiste woorden zijn hierbij belangrijk.

Wat zijn lees- en kijktips voor professionals die zich meer willen richten op communicatie in het onderwijs?
'Als het gaat om contact maken, dan is het boek dat Tom Boves en ik hebben geschreven “Contact maken in het primair onderwijs” een mooie start voor iedereen die contact wil maken. Samen met Mark Mieras en Jan Bart Dieperink ben ik momenteel bezig met een uniek boek over hoe je als docent om kunt gaan met een klas vol puberbreinen: “Heftige Hersens op school”. Het boek wordt geschreven voor VO, maar is zeker ook interessant voor leerkrachten in groep 7 en 8.'

 

Het boek Contact maken in het primair onderwijs is via deze link te bekijken en te bestellen.