Wanneer je lesmateriaal ontwikkelt, doe je dat natuurlijk met een gericht doel. Je zet je eigen kennis in, om kinderen te helpen hun eigen kennis te vergroten. Wanneer het lesmateriaal dan echt in de praktijk wordt ingezet, zijn het de ervaringen die tellen. Niet de intenties en de doelstellingen, maa...
"Het is voor (hoog)begaafde leerlingen cruciaal dat de leerkracht of intern begeleider zijn behoeften (h)erkent. Daarom is het belangrijk dat een school over tenminste één specialist (hoog)begaafdheid beschikt. Een specialist die kan optreden als coördinator voor schoolbeleid, als mentor voor de leerlingen en als vraagbaak voor collega’s en ouders."
Dit stelt docent Mirjam Zevenboom van de nieuwe post-hbo opleiding Specialist Hoogbegaafdheid en Differentiatie van hogeschool Utrecht. Deze tweejarige opleiding is erop gericht om beleid voor hoogbegaafde leerlingen te ontwikkelen en succesvol in te voeren in de dagelijkse onderwijspraktijk.
"Dikwijls denken leerkrachten en begeleiders dat wanneer zij over de juiste materialen beschikken, zij de kinderen kunnen voorzien in hun behoefte. Maar het gaat uiteindelijk om de doelstellingen die je wilt behalen. Dat moet je eerste vraag zijn.”
Lees hier het hele artikel in het magazine Educatieheld!