Contact

Neem contact op met Educatiehelden.

Adres
Koninklijk Van Gorcum
Postbus 43
9400 AA Assen
Nederland

Telefoon:(0592) - 379 555
E-mail: info@educatiehelden.nl
OF
×
< Terug naar nieuwsoverzicht

Hoe krijg je een hoogbegaafd kind in beweging?

844 - 14 maart 2018

Geschreven door: Frank Stienissen

Minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs wil dat de hulp aan hoogbegaafde kinderen wordt verbeterd. Dit schrijft de NOS op 14 maart 2018 op haar site. Leraren herkennen volgens het bericht vaak niet dat een kind zeer slim is, zich verveelt, thuis vervelend wordt en niet meer naar school te krijgen is.

Het boek Lekker zelluf doen! van hoogbegaafdheidsspecialist Monique Jonkers sluit nauw bij dit thema aan. Hoogbegaafde kinderen en jongeren die vervallen tot niets doen: volgens haar is dat één van de lastigste problemen die zich bij hoogbegaafden kunnen voordoen. Ze vertelt in haar boek hoe het komt dat deze kinderen zo in de problemen kunnen komen. En belangrijker: hoe je daarin verandering brengt, als ouder, leerkracht of intern begeleider.

Compensatiegedrag
Volgens Jonkers is het interessant te zien wat er gebeurt als hoogbegaafde kinderen tot stilstand dreigen te komen. ‘Vaak lijkt het wel alsof ouders, leerkrachten en intern begeleiders de terugval van het kind willen compenseren door zelf steeds harder te werken. Er komen meer uitdagende materialen. Het kind krijgt speciale projecten of taken. De stof wordt verrijkt en compacter gemaakt. Thuis wordt de hockeystick alvast bij de fiets neergezet, zodat die niet vergeten worden. Maar al gauw blijken al die inspanningen nauwelijks baat te hebben. Integendeel: vaak zie je dat het kind steeds meer achterover leunt, naarmate de omgeving harder gaat rennen. Pamperen helpt dus niet. Maar wat dan?

Lees het hele artikel in het magazine Educatieheld!

Op 5 april 2018 is in de Reehorst in Ede een congres over het thema begaafdheid. Zie hiervoor 'Talent in de klas'.