Contact

Neem contact op met Educatiehelden.

Adres
Koninklijk Van Gorcum
Postbus 43
9400 AA Assen
Nederland

Telefoon:(0592) - 379 555
E-mail: info@educatiehelden.nl
OF
×
< Terug naar nieuwsoverzicht

Kwaliteit onderwijs in de knel

49 - 12 april 2018

Geschreven door: redactioneel

Het jarenlang overvragen en onderwaarderen van het primair onderwijs, de lage bekostiging en een beginnend lerarentekort hebben hun tol geëist. De prestaties van leerlingen blijven geleidelijk dalen en de kwaliteitsverschillen tussen scholen zijn groot.

Dit blijkt uit de Staat van het Onderwijs, het jaarlijkse rapport van de Inspectie van het Onderwijs dat beschrijft hoe het onderwijs ervoor staat. Binnen de sector zijn ook lichtpuntjes, het speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs vertonen al jaren een stijgende lijn.

Volgens de inspectie is de dalende kwaliteit van het onderwijs een optelsom van de afgelopen vijftien tot twintig jaar. Het lukt vooral niet goed om ‘toptalenten’ uit te dagen. Daarnaast daalde de leesvaardigheid van leerlingen flink. Ook uit onderzoek van de OECD bleek eerder dat het Nederlandse onderwijs keldert op internationale ranglijsten.

Reactie PO-Raad
"Zorgelijk, maar niet heel verrassend", noemt Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad, de conclusies uit het rapport van de inspectie over de dalende prestaties. We staan voor flinke uitdagingen: een tekort aan bekostiging en een groeiend lerarentekort door te lage salarissen. Scholen worstelen met een overladen lesprogramma en hun bordje wordt alsmaar verder vol geschept. Ondanks dat, moeten we ook naar onszelf kijken wat we beter moeten doen. Scherper focus aanbrengen, goed zicht hebben op de eigen kwaliteit, en daarover verantwoording willen afleggen, hoort daarbij.’’

De inspectie onderschrijft dat en vindt dat scholen en hun besturen meer de ruimte moeten nemen en hun ‘autonome positie’ moeten ‘benutten’ om zo te sturen op goed onderwijs. De overheid moet daarnaast duidelijker zijn over wat ze van het onderwijs verwacht. Den Besten: ,,Besturen kunnen soms meer ruimte pakken dan ze nu ervaren. Zij zijn aan zet!’’

Lees het hele artikel op de site van de PO-raad

Bekijk de interactieve samenvatting van het rapport.