Contact

Neem contact op met Educatiehelden.

Adres
Koninklijk Van Gorcum
Postbus 43
9400 AA Assen
Nederland

Telefoon:(0592) - 379 555
E-mail: info@educatiehelden.nl
OF
×
< Terug naar nieuwsoverzicht

'Mijnschoolteam', de hulp bij begeleiden van leerkrachten

561 - 01 juni 2017

Geschreven door: redactioneel

'Mijnschoolteam' is een nieuw instrument om leraren te observeren in hun groep. De schoolleider krijgt hiermee zicht op de ontwikkeling van de leraren en de rapportages kan hij gebruiken bij de gesprekkencyclus. Onderwijsconsultant Willem van der Lugt zet Mijnschoolteam in voor een coachingstraject. Hij begeleidt leerkrachten op een school in het PO. Van der Lugt vindt het een uitstekende tool die goed in kaart brengt hoe leerkrachten functioneren.

“Ik werk op dit moment samen met een collega aan een coachingstraject voor zo’n dertien leerkrachten. Mijnschoolteam is ideaal in dit traject,” vertelt Van der Lugt. Ook de school reageert positief op de tool: “Ze zien dat het helpt. Vooral rondom coaching of feedback. Hoe gerichter je feedback, hoe beter je je beleid kunt aanpassen en de leerkrachten kunt sturen.”

Kijkwijzers
In Mijnschoolteam heb je onder meer de mogelijkheid om kijkwijzers vast te leggen: de punten waarop je gaat observeren. Er zijn standaard kijkwijzers, maar Willem en zijn collega hebben samen met deze school twee op maat gemaakte kijkwijzers ontwikkeld. De ene voor het didactisch handelen van de leerkracht, de ander voor directe instructie. Dat je zelf kijkwijzers kunt toevoegen ziet hij als een groot voordeel: "je kunt gericht en schoolspecifiek observeren.”

Teamoverzicht
Mijnschoolteam is volgens Van der Lucht een grote steun bij het goed beoordelen van een leerkracht: “Je kunt direct bepalen of een leraar, start-, basis- of vakbekwaam is. Aan de hand van de observaties kun je dat meten met de competenties die hierbij horen. Zo weet je of je inschatting klopt. Dat zorgt tevens voor een handig teamoverzicht. Zo heb je meteen in beeld waar de sterke en zwakke punten liggen.”

Kijk voor meer informatie op Mijnschoolteam

Bron: Mijnschoolteam; uitstekende tool bij het begeleiden van leerkrachten