Contact

Neem contact op met Educatiehelden.

Adres
Koninklijk Van Gorcum
Postbus 43
9400 AA Assen
Nederland

Telefoon:(0592) - 379 555
E-mail: info@educatiehelden.nl
OF
×
< Terug naar nieuwsoverzicht

Yes, we grow!

249 - 14 maart 2018

Geschreven door: Frank Stienissen

Ellen Schrijver is docent Pedagogiek/onderwijskunde KPZ Zwolle, en volgde vorig jaar de workshop 'Yes we grow' tijdens het congres Talent in de klas. Ze schreef een verslag voor het tijdschrift Educatieheld!

‘Ik hoor mensen om me heen wel eens zeggen dat mindset verhaal is tegenwoordig ook maar een hype aan het worden zeg en dan denk ik: YES!’
Floor Raeijmaekers legde tijdens de workshop haarfijn uit wat nu precies het verschil in denken is tussen kinderen met een fixed en met een growth mindset. Eerst liet ze ons zien dat onze (onderwijs-)cultuur toch behoorlijk fixed is. Zo zijn er vele (oud-)Hollandse spreekwoorden en gezegdes, zoals Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje die daarop wijzen. Dat aantal blijkt talrijker dan de groeispreekwoorden!

Proces
Ook vindt Floor dat de meeste scholen en leraren de focus teveel op het product leggen (de score) in plaats van op het proces (de weg naar de score toe). Om meer groeiende mindsets bij kinderen te krijgen zal er meer, en misschien wel alleen, aandacht besteed moeten worden aan de weg naar deze score toe. Ook al valt een score relatief ‘laag’ uit, het proces kan natuurlijk fantastisch zijn verlopen waarbij er dus toch een hele mooie vooruitgang is geboekt.

Bijsturen
Floor wees ons erop dat veel scholen het lastig vinden om de focus alleen hierop te leggen. Veel ouders vragen immers wat anders. Ook ouders zouden dus volgens Floor beter moeten worden voorgelicht. Toetsscores (van CITO tot aan methodeafhankelijke toetsen) zouden volgens haar alleen maar ingezien en gebruikt moeten worden door leraren om het leerproces bij te sturen. Op deze manier creëer je volgens haar zowel bij kinderen als bij leraren een mindset gericht op groei.

Lees het hele artikel in Educatieheld!

Op 5 april 2018 is de volgende editie van het congres 'Talent in de klas'.